Werken tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je gewoon blijven werken. In principe werk je gewoon door tot je zwangerschapsverlof. Dit kan erg pittig zijn. Zeker als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid. Meer weten over zwangerschapskwaaltjes? Klik dan hier

Wanneer vertel je jouw werkgever dat je zwanger bent?

Veel vrouwen vertellen het liefst zo laat mogelijk dat ze zwanger zijn. Heel begrijpelijk ook!
Volgens de wet moet je uiterlijk 3 weken voordat je met zwagerschapsverlof gaat je baas vertellen dat je zwanger bent. In de praktijk is het veel netter als je dit veel eerder aangeeft. Vaak vertellen vrouwen na ongeveer het eerste trimester dat ze zwanger zijn.Dit geeft de werkgever de tijd om een vervanger te zoeken, indien nodig. Bovendien verklaart dit ook de zwangerschapssymptomen waar je last van kan hebben.

Aan je verloskundige of huisarts kun je vragen voor een zwangerschapsverklaring. Op deze verklaring staat je uitgerekende datum vermeld. Je werkgever zal dit moeten inleveren bij de instelling die je uitkering tijdens je verlof verzorgt.

Een mooi moment om je werkgever te vertellen dat je zwanger bent is wanneer je een super prestatie hebt geleverd. Bijvoorbeeld wanneer je een target hebt gehaald of een goede beoordeling hebt gekregen.

Je hebt recht op extra pauzes
om even lekker te rusten

Veilig werken

Als je werkt tijdens je zwangerschap, is jouw werkgever verplicht om ervoor te zorgen dat jij veilig kunt werken en dat de gezondheid voor jou en de baby goed blijft. Als dit niet mogelijk is, moet er voor een alternatief gezorgd worden en alle hulpmiddelen beschikbaar stellen.

Als dit niet mogelijk is, moet er voor een alternatief gezorgd worden en alle hulpmiddelen beschikbaar gesteld worden. Als zelfs niet niet mogelijk is, hoef je niet te werken en heb je recht op een Ziektewetuitkering.

Als het voor jou niet langer mogelijk is om je werk volledig uit te voeren, kun je dit het beste bespreken met je werkgever. Bespreek bijvoorbeeld hoeveel en welke taken je kan uitvoeren, misschien moeten ook je werktijden aangepast worden.

Werktijden

Je bent niet verplicht om in een nachtdienst te werken. Dit geldt tot 6 maanden na de bevalling. Een nachtdienst betekent dat je meer dan een uur werkt tussen 0.00 ’s nachts en 6.00 ’s morgens. Daarnaast heb je recht op extra pauzes om even lekker te rusten. Dit heb je ook echt nodig!

Je zou met je werkgever afspraken
kunnen maken over welke en
hoeveel taken je kan uitvoeren

Ontslag tijdens de zwangerschap

Je mag niet ontslagen worden tijdens je zwangerschap en 6 weken na je zwangerschap verlof. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld op staande voet ontslagen worden als er sprake is van dringende redenen en faillissement.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan en ga je solliciteren? Dan mag je niet afgewezen worden vanwege je zwangerschap.

Wil je zelf ontslag nemen? Dat mag natuurlijk maar let wel op want je hebt alleen recht op een uitkering als je binnen 10 weken bent uitgeteld om te bevallen.

Heb je vragen?

Lees veelgestelde vragen (FAQ)
Veelgestelde vragen over de Babywatcher.
Ga naar FAQ ›

Bel ons gerust
We zijn bereikbaar op werkdagen van
09:00 tot 20:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 14:00 uur.
+31 (0) 85 7736800

Mail ons
Wij zijn ook bereikbaar via e-mail op
support@mybabywatcher.com
Wij streven ernaar al jouw vragen dezelfde dag nog te beantwoorden.

Bezoek ons
De koffie of thee staat klaar op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur.
Ons adres is Health Campus Maastricht Randwycksingel 20.