Wat kan je verwachten bij de eerste termijnecho?

Jaaa spannend, je eerste termijnecho. Wat kan je nu allemaal verwachten bij je eerste termijn echo? Tussen de 8ste en 12de week van de zwangerschap krijg je jouw eerste termijnecho. De termijnecho kan via 2 manieren worden uitgevoerd namelijk inwendig en uitwendig.

En dan zie je het hartje kloppen, wat fantastisch!

Inwendige termijnecho

Als de eerste echo heel vroeg in je zwangerschap plaatsvindt, is er een grote kans dat deze echo inwendig wordt uitgevoerd. Via een inwendige echo kan er beter gekeken worden naar de placenta en naar het kindje. Vooral omdat het kindje nog zo klein is. Voor de inwendige termijnecho, is het aangeraden een lege blaas te hebben omdat de baby dan beter zichtbaar is.

Externe termijnecho

Een termijnecho via de buikwand wordt meestal gedaan vanaf 10 weken. Je kan hier al de contouren van je kindje zien. Voor deze echo is de baby het beste te zien als de moeder een volle blaas heeft.

Daar ga je dan, je eerste afspraak. Je gaat lekker liggen, je krijgt gel op je buik en dan wordt er met de probe naar je kindje gezocht. Er wordt gel op je buik gedaan om ervoor te zorgen dat de geluidsgolven goed geleiden. Deze gel is gemaakt op waterbasis en zal dus geen vlekken achterlaten, alleen natte plekken.

De echoscopische of gynaecoloog zullen je helpen met het onderscheiden van de lichaamsdeeltjes.

Hoe kan het dat je jouw kindje op beeld ziet?

De probe of transducer, is het apparaat waarmee het kindje gezien kan worden. De transducer zendt namelijk geluidsgolven uit en pikt ze daarna zelf weer op. Tijdens het terugkaatsen worden de geluidsgolven zichtbaar gemaakt op het beeldscherm. Op het beeldscherm zul je dan jouw kindje zien en dan zie je het hartje kloppen, wat fantastisch he?!

Wat kun je allemaal zien op je eerste termijnecho?

Als je een echo laat maken bij 6 of 7 weken, dan is het meestal nog niet mogelijk om het hartje te zien kloppen. Het hartje is dan nog volop in de maak en gaat pas vanaf 7 weken echt kloppen. Niet schrikken als je dus geen hartje ziet kloppen.

Bij 10 weken kun je al heel goed de baby zien. Tijdens deze termijnecho zie je al vaak het hoofdje, voetjes en armpjes. Natuurlijk helpen de echoscopische of gynaecoloog je met het onderscheiden van de lichaamsdeeltjes. Zij kijken of alles goed is met de baby en of hij zich goed ontwikkelt.

Waarom krijg je eigenlijk een termijnecho?

Een termijn echo wordt uitgevoerd zodat:
– Je weet dat kindje goed groeit en of het hartje klopt
– Je weet hoeveel weken je al zwanger bent
– Je weet wanneer je uitgerekend bent
– Je weet of de baarmoeder goed ligt en gezond eruit ziet
– Je weet of je misschien zwanger bent van een meerling

Wil je weten wat het verschil is tussen een medische echo en een pretecho? Klik dan hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *