Waar moet je op letten als je zwanger bent?

Zodra je zwanger bent, zul je wellicht merken dat je direct vragen begint te stellen over je levensstijl. Je moet bepaalde lekkere hapjes laten staan en hygiënisch met je voeding omgaan. Daarnaast zijn er natuurlijk de voor de hand liggende zaken als alcohol, drugs of sigaretten. Hieronder alles op een rij.

Toxoplasmose

Dat is een parasiet die door katten en knaagdieren met de ontlasting wordt uitgescheiden. Ook in rauw vlees is de parasiet terug te vinden. Vraag iemand anders of ze de kattenbak of het hok van je knaagdier willen verschonen en bak je vlees goed door en eet geen filet américain of carpaccio.

Rauwmelkse kazen en vis

Rauwe producten vormen een goede voedingsbodem voor de bacterie Listeria. Het is dus beter deze voedingsmiddelen te vermijden tijdens de zwangerschap.

Leverproducten

In orgaanvlees zit veel vitamine A. Hiervan is bewezen dat het in grote hoeveelheden de kans op aangeboren afwijkingen vergroot. Beperk de inname van leverworst of paté daarom tot maximaal één portie per dag. Gebakken lever en niertjes kun je beter helemaal laten staan tijdens de zwangerschap.

Coumarine en kaneel

Dit stofje komt veel voor in kaneel. Het wordt ook gemaakt als kunstmatige geurstof Neem uit voorzorg niet te lang achter elkaar producten  met veel kaneel erin. Per dag kun je maximaal 4 speculaasjes, 3 plakjes ontbijtkoek, 25 gram kruidnoten, of een half puntje appeltaart nemen. Beperk ook het drinken van kaneelthee.

wat mag je niet eten als je zwanger bent

Probeer in het buitenland nooit zomaar naar een ziekenhuis of kliniek te gaan als je ergens last van hebt.

Cafeïne

Het gebruik van veel cafeïne kan er voor zorgen dat de baby minder goed groeit en dus een lager geboortegewicht heeft. Het is een opwekkend middel wat ervoor kan zorgen dat je baby heel druk wordt in je buik of dat de baby een snellere, mogelijk onregelmatige hartslag, krijgt. Verder zorgt het ervoor dat je minder ijzer op kunt nemen in je bloed. Neem maximaal 4 kopjes koffie per dag of 3 koppen koffie en 2 koppen thee. Beperk ook het drinken van cola. Denk aan vervangende cafeïnevrije producten! Die kun je gewoon gebruiken.

Vakantie

Probeer in het buitenland nooit zomaar naar een ziekenhuis of kliniek te gaan als je ergens last van hebt. Neem altijd eerst contact op met ons of met je huisarts. In veel gevallen kunnen we je al telefonisch geruststellen. Wanneer het niet te voorkomen is dat je in een ziekenhuis opgenomen wordt, is het belangrijk dat je dit bij thuiskomst altijd aan de je verloskundige en huisarts meldt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *