Meer orale seks bij man verkleint kans op miskraam

Mannen, hebben jullie het mooie nieuws al gehoord? Orale seks bij de man lijkt de kans op een miskraam te verkleinen, bleek uit onderzoek van Leidse wetenschappers. Dat is gunstig, toch?!

Zeker voor alle mannen die graag een gezinnetje willen stichten, is dit erg goed nieuws. Ongeveer een op de honderd vrouwen die zwanger probeert te raken, krijgt meerdere miskramen. Mogelijk komt dit doordat het vrouwelijke lichaam het ‘vreemde’ weefsel van de vader afstoot. Door geregeld bloot te worden gesteld aan sperma via de mond en door het inslikken van sperma, wordt het afweersysteem van de vrouw mogelijk tolerant voor de weefselkenmerken die een kind van de vader erft. Waardoor het dus niet meer wordt afgestoten en de kans op een miskraam afneemt.

Talloze oorzaken miskramen

97 vrouwen met minstens drie miskramen werden vergeleken met 137 vrouwen zonder problemen. De vrouwen met miskraam bleken ruim 20 procent minder aan orale seks te doen dan de groep zonder problemen. Weer een aanwijzing dat mannenzaad een soort inenting is tegen afstoting van de vrucht, publiceren de onderzoekers in vakblad Journal of Reproductive Immunology. Ook benadrukken ze dat het niet de bedoeling is dat vrouwen na een miskraam gaan denken dat het hieraan ligt. Een op de vijf zwangerschappen loopt uit op een miskraam, daar zijn talloze oorzaken voor.

Ongefundeerd onderzoek

Nadat Volkskrant het nieuws verspreidde, kon NRC het haast niet geloven. Ze deden een factcheck naar het nieuwsartikel en beoordeelden de stelling dat orale seks bij de man de kans op een miskraam verkleint als ongefundeerd. Lang niet alle vrouwen uit het onderzoek hadden de enquête over hun seksuele gewoonten namelijk volledig ingevuld. Dat betekende dat de onderzoekers nog maar 57 vrouwen met miskramen en 72 vrouwen zonder miskraam overhielden. Deze aantallen zijn onder de grens voor een statistisch goed onderbouwd onderzoek en het zou dus eventueel ook gewoon toeval kunnen zijn. Ook vulden de vrouwen de enquête in over hun seksuele gedrag op dat moment, niet van voorafgaand aan de zwangerschap. Het kan dus zijn dat hun seksleven tijdens de zwangerschap veranderd is waardoor het onderzoek niet meer klopt.

Verwennen maar

Toch zou het dus goed kunnen dat orale seks de kans op een miskraam verkleint. Een goede reden om jouw partner nog net wat vaker te verwennen in de slaapkamer. Oké, en op de bank. En in de keuken. Wil je de kans op een gezonde zwangerschap nog groter maken? Slik het zaad dan vooral door!

‘Een geweldige ervaring om mijn ukkie te kunnen zien. Het was erg makkelijk om zelf een echo te maken en de beelden op te slaan. Ik geniet nou nog veel na door de beelden terug te kijken’  – Ester Hochs

Gratis je persoonlijke 5% kortingscode voor Babywatcher in je mailbox?

Schrijf je dan nu snel in voor onze nieuwsbrief!