Hoe bereid je jouw kind voor op de komst van de baby?

Het is belangrijk jouw kind goed voor te bereiden op de komst van de baby. Zo voorkom je jaloerse gevoelens en gedrag. Maar hoe pak je het aan? Bekijk deze 6 tips!

  • Het vertellen

Zodra je iedereen het grote nieuws vertelt, is het natuurlijk goed ook jouw kindje in te lichten. Zo heeft hij tijd genoeg om te wennen aan het idee dat hij grote broer of zus wordt. Betrek je kindje bij de groei van je buik en laat zien dat je steeds ronder wordt omdat er een baby in je groeit.

  • Schep geen valse verwachtingen

Het kan al misgaan bij het scheppen van de verkeerde verwachtingen. “Je krijgt een broertje of zusje, om leuk mee te spelen”, wordt gezegd. Maar dan is de baby er, en kunnen ze helemaal niet spelen. Nee, hij moet zelfs super voorzichtig zijn. Dat kan zorgen voor de nodige teleurstelling.

  • Zelfstandigheid stimuleren

Probeer er langzaamaan voor te zorgen dat jouw kindje zelfstandiger wordt. Een zelfstandig kindje die zijn eigen plekje en draai al heeft gevonden, kan de komst van een nieuw broertje of zusje beter accepteren. Laat hem dus vaker alleen spelen, zelfstandig de boterhammetjes eten en lopen.

  • Betrek je kindje bij de zwangerschap

Laat je kindje een lieve knuffel of leuke kleertjes uitzoeken voor de baby. Vraag de mening van je baby als jullie samen babyspulletjes gaan shoppen of als je iets nieuws hebt gekocht voor de baby. Maak samen de babykamer klaar. Voel je de baby trappen? Laat je kindje meegenieten!

Het kan ook leuk zijn om je kindje mee te nemen naar een pretecho, of om de Babywatcher te huren zodat jullie (thuis) samen naar de baby kunnen kijken. Zo snapt je kindje steeds beter dat er een baby in jou groeit en een klein broertje of zusje op komst is. Het zal bijdragen aan de hechting tussen broertjes en zusjes.

  • Laat je kindje zich groot voelen

Krijgt de baby het ledikantje van de grote broer of zus, leg uit waarom dat is: omdat hij of zij groot is geworden en het tijd is voor een groot bed! Vraag of hij het kleine bedje aan zijn broertje of zusje wil geven. Grote kans dat hij dat super leuk vindt! Zeker als je kindje ook nog eens zijn eigen dekbedovertrek mag uitkiezen! Geef vooral het gevoel dat de mening van je kindje meetelt voor de komst van de baby, en dat jullie er samen in staan.

  • Lees verhaaltjes voor over de komst van de baby

Er zijn boekjes die je kind voorbereiden op de komst van een broertje of zusje. Zo maak je op een eenvoudige manier duidelijk wat er aan de hand is en dat het vooral erg leuk is allemaal! Leuke boekjes zijn: Wat zit er in je buik, mama, ‘Bobbi wordt grote broer’, ‘Er komt een baby bij’. Zo zijn er nog een hoop meer.

Is jouw kindje toch jaloers op het kleine broertje of zusje? Zo kun je het aanpakken!

‘Een geweldige ervaring om mijn ukkie te kunnen zien. Het was erg makkelijk om zelf een echo te maken en de beelden op te slaan. Ik geniet nou nog veel na door de beelden terug te kijken’  – Ester Hochs

Gratis je persoonlijke 5% kortingscode voor Babywatcher in je mailbox?

Schrijf je dan nu snel in voor onze nieuwsbrief!