Hoe en wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Je bent zwanger! Gefeliciteerd. Natuurlijk wil je dit mooie nieuwe graag en zo snel mogelijk aan je familie en vrienden vertellen. Maar hoe kun je dit het beste vertellen en wanneer is daar het juiste moment voor?

Natuurlijk is het van belang dat je het vertelt wanneer jij en je partner er klaar voor zijn. Voor iedereen is dit uiteraard anders. Sommige delen het nieuws liever via Facebook en Twitter terwijl anderen het lieve persoonlijk vertellen.

Het is belangrijk dat je het vertelt wanneer jij en je partner er klaar voor zijn.

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Veel mensen kiezen ervoor om te wachten op het moment dat ze de eerste echo hebben gehad. Er is namelijk een grote kans van 80% dat je in de eerste 3 maanden een miskraam kan hebben. En het is niet prettig om te melden dat er sprake is van een miskraam terwijl je al hebt verteld dat je zwanger bent.
Als je wacht tot je de eerste echo hebt gehad, geeft het jouw en je partner de tijd om samen te wennen en te genieten van het idee dat jullie binnenkort papa en mama worden. Bovendien zal het na het eerste trimester ingewikkelder worden om te verbergen dat je zwanger bent.
Anderen aanstaande ouders willen het misschien helemaal niet zo lang geheim houden. Jullie zijn samen in verwachting en je het liefste wil je het zo snel mogelijk met de hele wereld delen. Dit wil je toch ook graag met je dierbaren delen?

Het goede nieuws vertellen aan je ouders

Misschien weet je al aan wie je als eerste wilt vertellen dat je zwanger bent. Voor vele zijn dat de aanstaande opa’s en oma’s. Je ouders hebben je opgevoed en groot gebracht dus er is niets leuker dan vertellen dat zij opa en oma worden. Dit is een heel bijzonder moment en is dus voor de opa en oma net zo spannend als voor jullie. Zij zullen het heel leuk vinden als je ze zo veel mogelijk betrekt in de zwangerschap. Als je foto’s van de echo hebt, willen ze die zeker weten zien.

Als je foto’s van de echo hebt, willen ze die zeker weten zien.

Het goede nieuws vertellen aan je familie en vrienden

Het zou natuurlijk niet leuk zijn als familie en vrienden het via andere te horen krijgen dat jij zwanger bent. Om dit te voorkomen kun je iedereen uitnodigen en het op het zelfde moeten aan iedereen vertellen. Wil je het liever persoonlijker houden? Dan kun je aangeven dat ze het stil moet houden totdat iedereen op de hoogte is van jou zwangerschap.

Op je werk vertellen dat je zwanger bent

Veel vrouwen vertellen het liefst zo laat mogelijk dat ze zwanger zijn. Heel begrijpelijk ook!
Volgens de wet moet je uiterlijk 3 weken voordat je met zwagerschapsverlof gaat je baas vertellen dat je zwanger bent. In de praktijk is het veel netter als je dit veel eerder aangeeft. Vaak vertellen vrouwen na ongeveer het eerste trimester dat ze zwanger zijn. Dit geeft de werkgever de tijd om een vervanger te zoeken, indien nodig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *