Fit blijven tijdens je zwangerschap. Wat mag wel en wat mag niet?

Het is erg belangrijk om tijdens je zwangerschap je weerstand goed te houden of je weerstand te verhogen. Hoe gezonder en hoe fitter je bent, hoe groter je weerstand is. De weerstand tijdens de zwangerschap is een stuk lager dan normaal. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je er aan kan doen. Hoe kun je fit blijven tijdens je zwangerschap? 

Weerstand tijdens de zwangerschap

Gezond leven is een manier om je weerstand als zwangere vrouw te verhogen. Weerstand neemt voornamelijk toe als je voldoende rust. Rusten is daarom erg belangrijk voor zowel de moeder als de baby. Neem dus voldoende ontspanning en rust.

Wat ontspannen betreft: dat is voor iedereen anders. De een vindt het ontspannend om te gaan lezen en thee te drinken. De ander wilt liever zwemmen of zwangerschapsyoga doen. Probeer hoe dan ook zo veel mogelijk stress te voorkomen als je zwanger bent. 

Het is erg van belang om te letten op voeding en de hoeveelheid voeding.

Gezond eten, zwangerschap

Gezonde voeding

Tijdens de zwangerschap is het erg van belang om te letten op voeding en de hoeveelheid voeding. In groenten en fruit zitten veel vitamines die ontzettend essentieel zijn. Eet voldoende en zeker niet te weinig. Er groeit een baby in de buik en dat kost veel energie! Voldoende afwisseling is ook belangrijk. Ga nooit op dieet tijdens de zwangerschap!

Dat er een baby in de buik groeit, betekent niet dat je voor twee personen moet eten. Heb je een gezond gewicht? Dan hoef je niet perse het eerste trimester van de zwangerschap meer te eten. Heb je onder- of overgewicht? Dan heb je volgens deskundige meer of minder calorieën nodig. Stem dit dan ook goed af met je verloskundige.

En nog een tip: drink geen energiedrankjes tijdens de zwangerschap. In energiedrankjes zit namelijk veel cafeïne en suikers. Een te hoge suikerspiegel is ongewenst. Het hart van een zwangere vrouw werkt harder omdat de baby van zuurstof moet worden voorzien, maar een energiedrankje gooit je hartslag en bloeddruk omhoog en zorgt ervoor dat de placenta haar werk niet kan doen. Dit betekent dat de baby minder voeding en zuurstof binnenkrijgt.

Eet geen rauw voedsel

Een zwangere vrouw moet absoluut geen rauw voedsel eten. In rauw vlees kan toxoplasmose zitten. Een toxoplasmose parasiet is voor een volwassene niet gevaarlijk maar voor een ongeboren baby daarentegen wel. De baby kan besmet raken en dit kan leiden tot afwijkingen of tot een miskraam. Was groente en schil fruit daarom ook goed voor gebruik.

Zwanger, yoga, bewegen, gezond, sport

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op de zwangerschap want het stimuleert de bloedsomloop en verbetert je uithoudingsvermogen.

Bewegen en sporten

Bewegen en sporten is heel goed voor een zwangere vrouw. Lichaamsbeweging heeft een positief effect op de zwangerschap want het stimuleert de bloedsomloop en verbetert uithoudingsvermogen. Probeer daarom zo lang mogelijk in beweging te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen of fietsen i.p.v. de auto te gebruiken. Zwemmen en zwangerschapsyoga zijn ideale sporten om fit te blijven tijdens de zwangerschap.

Intensieve sporten zoals paardrijden en tennissen zullen een grote belasting vormen voor je lichaam. Dit zal je vanzelf werken nadat de buik begint te groeien. Vermijd sporten die blessure gevoelig zijn en waar de kans op vallen groot is, zoals skiën.

Het is belangrijk om voor, tijdens en na het sporten gehydrateerd te blijven. Zeker als het erg warm en vochtig weer is. Dit geldt ook voor zwemmen, ook al voel je je niet uitgedroogd. Een stijging van het lichaamstemperatuur in het begin van de zwangerschap kan leiden tot foetale afwijkingen en uitdroging in de late zwangerschap kan zorgen voor te vroeggeboren baby’s. Train dus niet te intensief!

Wil je meer weten over waar je op moet letten tijdens je zwangerschap? Klik dan hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *