Welkom op de website
van Babywatcher!
Maak zelf echo’s van je kindje, waar, wanneer en met wie je maar wilt.

Maar wat leert het kind van een tik? Misschien zal hij inderdaad niet meer snel de ‘fout’ maken. Maar is dat omdat hij daadwerkelijk een lesje geleerd heeft en begrijpt wat hij verkeerd doet? Of wil hij de vernedering van de tik de volgende keer besparen? En als de ouders niet in de buurt zijn, zal het kind het dan ook niet meer doen? Dat is de vraag.
Uit verschillende studies blijkt dat lijfstraffen op de korte termijn het gewenste effect hebben, maar dat het kind zich het gewenste gedrag niet eigen maakt. Het kind leert dat geweld een oplossing is voor conflicten en de kans is groot dat hij sneller agressief gedrag zal gaan vertonen en geestelijke en cognitieve problemen zal ontwikkelen. Kindjes die thuis tikken ontvangen, zullen sneller een tik uitdelen aan een broertje, zusje of schoolgenootje. Geweld is ten slotte oké, leren ze van hun voorbeeld. Bovendien blijkt dat van de partners die hun geliefde zo nu en dan slaan, het overgrote merendeel vroeger als kind fysieke straffen heeft ontvangen.
Er zijn ook onderzoeken bekend waaruit blijkt dat de corrigerende tik helemaal niet zo slecht is. Kinderen hebben immers discipline nodig en dat krijgen ze zo. Ook kunnen kinderen nog niet rationeel nadenken, dus hebben ze soms gewoon een tik nodig. De corrigerende tik wordt in veel gevallen ook zeker niet als mishandeling gezien. Maar waar ligt de grens dan tussen een kind slaan en mishandeling? En zegt het niet voldoende dat de tik overal verboden wordt? Wat denk jij: een corrigerende tik zo nu en dan. Is dat oké?