Bruine afscheiding, wat betekent het?

Afscheiding is heel normaal bij een vrouw. Maar wat nou als je afscheiding bruin is? Zeker als je zwanger bent, kan dat even schrikken zijn. Maar wat zijn de oorzaken en wanneer moet je even langs de huisarts?

Afscheiding is natuurlijk niet altijd even fijn. Maar het is heel gewoon. De baarmoederhals en -wand maken vocht en slijm aan dat via de vagina naar buiten komt: vaginale afscheiding dus. Dat gebeurt niet zonder reden, want het beschermt je vagina en baarmoeder tegen ziektekiemen en reinigt de boel. Dode cellen en schadelijke bacteriën worden afgevoerd om infecties te voorkomen. Dus je ziet het: afscheiding is goed!

De afscheiding is normaal gesproken doorzichtig, slijmerig, vochtig en vrijwel geurloos. Dit is nou wat je  ‘witte vloed’ noemt en kan gelig en korrelig opdrogen. De afscheiding kan per dag verschillen, omdat het samenhangt met je menstruatiecyclus, het gebruik van de pil, seksuele opwinding, een zwangerschap of de overgang. Hoeveel afscheiding je hebt, verschilt ook per vrouw. Sommige vrouwen maken eenmaal wat meer afscheiding aan dan anderen, daar is niks mis mee.

Oorzaken bruine afscheiding

Bruine afscheiding, in principe is het niks om je zorgen om te maken. Over het algemeen is het oud bloed in de baarmoeder dat alsnog je lichaam verlaat. Vaak nog van je laatste ongesteldheid. Het kan samenhangen met je hormonen, je lichaam moet bijvoorbeeld nog even wennen aan de pil die je net slikt of aan het pas geplaatste spiraaltje. Ook kan het betekenen dat je menstruatie eraan komt, of dat het einde eindelijk weer in zicht is. Bruin bloed kan ook wijzen op de menopauze, dat is meestal rond 45 jaar of op een ovulatiebloeding, ongeveer veertien dagen voordat je ongesteld moet worden. Laatste onschuldige oorzaak, los van de zwangerschap, kan een gesprongen bloedvaatje in de vagina zijn. Dit gaat vanzelf weer weg. Houdt de bruine kleur echter een paar dagen of weken aan of komen er andere klachten bij kijken zoals vaginale jeuk, een branderig gevoel bij het plassen, een sterke geur, pijn in de onderbuik, dan kun je het beste even contact opnemen met je huisarts. Er kan namelijk ook sprake zijn van een SOA, vaginale infectie of bacteriën die de bruine afscheiding veroorzaken. Dit gaat allemaal niet zomaar weg, dus zul je langs de arts moeten voor medicijnen.

Zwanger en bruine afscheiding

Bloed is nooit leuk. Maar ben je zwanger, dan wil je natuurlijk al helemaal geen bloed zien! Toch komt het geregeld voor dat zwangere vrouwen wat bloed verliezen of last hebben van bruine afscheiding. Het kan op drie dingen wijzen.

  • Een innestelingsbloeding: de bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoeder, hierbij kan een bloedvaatje geraakt worden. Er kan een lichtbruine, roze of rode afscheiding ontstaan. Dit gebeurt meestal rond de tien tot veertien dagen na de bevruchting. Het kan zijn dat er wat oud bloed overblijft in de baarmoeder, dit bruine bloed kan er tot een paar weken later nog uitkomen. Heb je dus nog wat last van bruine afscheiding, dan hoef je niet meteen te schrikken. Bruin betekent oud bloed.
  • Er kan ook iets aan de hand zijn met je placenta. Zo kan de placenta bijvoorbeeld laag in de baarmoeder liggen (laagliggende placenta) of kan de placenta over de uitgang van de baarmoeder liggen (voorliggende placenta). Heb je last van bruine afscheiding en maak je je zorgen? Het is belangrijk zo snel mogelijk contact met je verloskundige op te nemen.
  • Vaginaal bloedverlies en buikpijn, het zijn de eerste signalen van een miskraam. Het kan zijn dat je al een paar dagen last hebt van bruine afscheiding, dit kan een waarschuwing zijn dat er een echte (helderrode) bloeding aankomt. Ook hier geldt weer: heb je last van bruine of rode afscheiding, neem dan contact op met je verloskundige om het te bespreken.

Bruine afscheiding na seks

Zwanger of niet zwanger: seks kan voor bloedverlies zorgen. Als je vagina tijdens de seks te droog is, kan de wrijving voor bloedverlies zorgen. Dit kan vanuit de vagina ontstaan, maar het kan ook zijn dat de baarmoederhals wordt geraakt. In het laatste geval duurt het even voordat het bloed naar buiten komt, waardoor het bloed bruin van kleur is. Heb je dus bruine afscheiding na de seks, dan is dat heel normaal en niks om je zorgen om te maken.

Heb je ook last van bloedverlies tijdens de zwangerschap? Bekijk wat er aan de hand kan zijn!

‘Een geweldige ervaring om mijn ukkie te kunnen zien. Het was erg makkelijk om zelf een echo te maken en de beelden op te slaan. Ik geniet nou nog veel na door de beelden terug te kijken’  – Ester Hochs

Gratis je persoonlijke 5% kortingscode voor Babywatcher in je mailbox?

Schrijf je dan nu snel in voor onze nieuwsbrief!