LaLieLoe - Born to be Wild
rimanere incinta pcos

Zwanger raken met PCOS: vergroot je kansen

Zwanger raken met PCOS: vergroot je kansen

Zwanger raken met PCOS, het kan gewoon. Hoewel je natuurlijk niet alles in de hand hebt, zijn er dingen die je (zelf) kan doen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

De meeste vrouwen komen er pas achter nadat ze al een tijdje proberen zwanger te raken. Ze menstrueren niet of nauwelijks en hebben dus een heel onregelmatige ongesteldheid. Hierdoor is het lastig de ovulatie te berekenen, als er al überhaupt een ovulatie is. PCOS, het is nooit leuk nieuws om te krijgen. In je hoofd schommel je telkens heen en weer van positief naar negatief. Je kán immers een kind krijgen. Aan de andere kant: het is niet meer zo vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er enorm veel vrouwen met PCOS die een baby krijgen. Zelfs waarbij het meteen de eerste keer raak is!

Samen met al je vrienden en familie de baby bewonderen? Dat kan!

Maak zelf thuis echo’s

Wat is het ook alweer?

Waarschijnlijk heb je al een en ander van je gynaecoloog gehoord en heb je het zelf al uitgebreid uitgezocht. Toch even een korte samenvatting. PCOS is een syndroom, wat inhoudt dat er sprake is van meerdere symptomen die niet bij elke vrouw hoeven voor te komen. Dat jij last hebt van stemmingswisselingen, wil dus niet zeggen dat iemand anders met PCOS dat ook heeft. Wat in ieder geval aan de hand is: je hebt een hormonale afwijking waarbij er geen goede rijping van de eicellen in de eierstokken komt. De eicellen blijven in een rijpingsstadium hangen, waardoor er geen of onregelmatig een eisprong komt. PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Dit betekent dat er veel (+12) vochtblaasjes in de eierstok zitten. Normaal zijn dit er 3 tot 8. Dit is vaak één van de redenen waarom er geen eisprong komt. Symptomen waar je last van kan hebben:
  • Geen of onregelmatige menstruatie
  • (Te) veel eiblaasjes
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Stemmingswisselingen
  • Depressies
  • Snel aankomen
  • Acne
  • Overbeharing
  • Haarverlies
Lees meer over PCOS

Zwanger worden met PCOS

Blijf vooral positief, want er zijn een hoop zaken die jij kan aanpakken om zwanger te raken. PCOS is in principe niet te genezen, maar het is ontzettend veel vrouwen al gelukt de symptomen voor lange tijd helemaal weg te krijgen. Je moet er iets voor over hebben. En waarschijnlijk kom je er niet onderuit, je zal je levensstijl moeten aanpassen naar een hele gezonde variant. Als je de volgende punten aanpakt, vergroot je de kans op jouw zwangerschap; en zit je beter in je vel.

Voeding

PCOS hangt vaak samen met gewicht en gezondheid. Daar kun je dus al mee aan de slag. Ook als je geen overgewicht hebt, kan het enorm in je voordeel werken op een andere manier te eten. Zo krijg je jouw hormonen namelijk sneller onder controle, waardoor je menstruatiecyclus terugkeert. Wat je dan moet eten? Om te beginnen: zo veel mogelijk biologisch (en zo niet, dan de groenten goed wassen), dit kan namelijk helpen de disbalans in de hormoonspiegel te herstellen. Ook is het verstandig de koolhydraten te beperken (dus ook weinig suikers!) en veel eiwitten te eten. Er zijn verschillende boeken verkrijgbaar over voeding om hormonen in balans te krijgen. Eet als een expert – Zwanger! is bijvoorbeeld ideaal om zwanger te worden, of als dit gelukt is. Ook zijn er meer dan genoeg (ervarings)deskundigen die jou kunnen helpen PCOS proof te eten. O, en we nemen aan dat je zelf al bedacht had dat alcohol ook niet de beste manier is om jouw vruchtbaarheid te verbeteren? Probeer ook koffie te beperken, zeker op de lege maag. Lukt het jou niet zelfstandig om af te vallen of deze gezonde levensstijl aan te leren? Schakel dan de hulp van een diëtist in. Je kan een doorverwijzing krijgen via de huisarts. Honger jezelf alsjeblieft niet uit, want dat is absoluut niet gezond. En alles staat vanaf nu juist in het teken van gezondheid!

Sport en P.C.O.S.

Ben jij ook zo iemand die liefst elke dag sport en hoe langer – hoe intenser, hoe beter? Althans, zo voel je het. Maar heb je PCOS, dan kun je beter snel stoppen met dat overmatige en extreme sporten. Natuurlijk is genoeg beweging super belangrijk! Maar sport je te veel en te zwaar, dan kan je lichaam (en je hormonen!) daarvan uit balans raken. Vind jij het heerlijk om verre afstanden te rennen? Dan hebben we wat minder leuk nieuws voor je; duursport is namelijk niet helemaal geschikt voor jouw lijf. Krachttraining daarentegen is wél effectief, hoewel het dus niet al te intensief hoeft. Drie/vier keer per week, een halfuur sporten, is aan te raden. Het verlicht de stress en is goed voor jouw lichaam. Wat ook erg, erg goed voor je is: yoga en/of pilates.

Rust en balans

PCOS betekent eigenlijk dat er een disbalans in je lichaam is. Dit moet hersteld worden. Rust en balans zijn daarvoor zó belangrijk! Probeer stress en drukte zo veel mogelijk uit je leven te verbannen. Heb je stress, dan draaien je bijnieren namelijk overuren om stresshormonen aan te maken. Dit is zeker niet goed voor jouw vruchtbaarheid! Ga op zoek naar manieren om te ontspannen en focus daar op. Zorg ook voor voldoende slaap, plan niet afspraak na afspraak in en gun jezelf ook af en toe wat bankhangen. Denk aan jezelf. Meditatie, yoga, pilates, dingen doen die je leuk vindt, voldoende beweging en slaap, gezonde voeding, een baan waarbij je niet te veel druk voelt, stresssituaties vermijden; het kan allemaal helpen om balans te vinden. Krijg jij stress van het nieuws dat je gekregen hebt? Probeer erover te praten, het los te laten en bovenal: focus op het positieve! Je kán zwanger worden, je hebt zelf echt veel in de hand en je gáát zwanger raken. Vergis je niet in de kracht van het positieve denken!

Cosmetica

Duik je badkamer kastje in en neem je cosmetica producten maar eens goed onder de loep. Daar kunnen namelijk hormoon verstorende ingrediënten inzitten. Ga vanaf nu voor natuurlijke cosmetica merken, zodat je jouw hormonen in ieder geval niet hierdoor uit balans brengt. Lees meer over (on)veilige cosmetica

Supplementen

Supplementen ondersteunen jou in jouw proces naar balans en een gezond lijf. Hier een overzicht van verschillende mogelijkheden die helpen tegen verschillende klachten: DCI: meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat dit supplement een positief effect kan hebben bij PCOS. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel, waardoor ook je hormonen in balans kunnen komen. Ook helpt het tegen veel PCOS klachten. Tri Sense: een goede aanvulling op DCI. Het zijn allemaal natuurlijke stoffen (kaneel, chroom, mangaan, vitamine D3) die ook bekend staan om het onder controle houden van het bloedsuikerniveau. Mama-supplementen: er zijn verschillende varianten in te vinden, zoals Elke dag Mama. Het bevat alles wat je nodig hebt om sneller zwanger te raken, onder andere foliumzuur, ijzer, D3, vitamine A. En dat in de juiste doseringen en verhoudingen om alles zo goed mogelijk te kunnen opnemen en natuurlijk om jouw vruchtbaarheid te versterken. Slik je een gecombineerd supplement gericht op zwangerschap, dan is het niet meer nodig ook nog foliumzuur los te slikken. Omega-3: het draagt bij aan insuline gevoeligheid, aan de afname van het testosteron gehalte in je bloed, aan een gezonde hormoonbalans en het versterkt je vruchtbaarheid. Een goede reden om het meteen in te slaan dus! Vitamine D3: een tekort van deze vitamine heeft invloed op de vruchtbaarheid, dus kan het zeker nuttig zijn het bij te slikken. Zeker in Nederland, omdat de kans klein is dat we hier voldoende zonlicht kunnen opnemen (een half uur per dag). Saw palmetto/milk thristle: helpt tegen het ontgiften van de lever, wat ook weer samenhangt met het herstellen van je hormoonbalans. Dit supplement helpt daarnaast tegen een verhoogd testosteron gehalte en dus het uitvallen van haar of overmatige lichaamsbeharing.

Ovulatie bijhouden

Wat gedurende het gehele proces heel belangrijk is, is het bijhouden en onderzoeken van jouw ovulatie. Probeer een soort dagboek bij te houden met daarin jouw klachten, ochtendtemperatuur en menstruaties. Grote kans dat je hier patronen in gaat herkennen, wat je zal helpen bij het zwanger raken. Meer over jouw ovulatie en het berekenen ervan

Blijf onderzoeken

Niet voor iedereen hoeft hetzelfde te werken. Waar het om draait is dat je balans vindt, je gezond bent en je je goed voelt. Blijf je vooral verdiepen in PCOS door artikelen te lezen, sla boeken in over je hormonen en onderzoek hoe jij de best mogelijke versie van jezelf kan zijn. Het kan ook helpen er met anderen over te praten of ervaringen van anderen met PCOS door te nemen, bijvoorbeeld op een zwangerschapsforum.

Medische hulp

Als je bovenstaande probeert, heb je kans dat je lichaam uit zichzelf weer gaat ovuleren en dat je een regelmatigere cyclus krijgt. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Mocht het jou niet lukken, dan zijn er gelukkig nog andere manieren. Je kan namelijk medische hulp krijgen, om jouw eisprong op te wekken. Dit is niet helemaal zonder risico, zo ontstaat namelijk grotere kans op hyperstimulatiesyndroom, meerlingzwangerschappen en zwangerschapscomplicaties.
  1. De eerste stap in het behandelplan is het opwekken van ovulatie met medicatie. Clomifeencitraat (Clomid en Serophene) en letrozol zijn medicijnen in de vorm van tabletten die hiervoor gebruikt worden en helpen om meer eicellen tot rijping te laten komen. Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt hierna weer een eisprong.
  2. Stap 2 in het proces naar zwangerschap is vaak het toedienen van injecties met follikelstimulerend hormoon (FSH). Dit wekt de eicelgroep op, en kun je zelf toedienen, waardoor de eierstokken direct gestimuleerd worden. Je begint met een lage dosis, maar kan langzaamaan opbouwen, mocht er geen of weinig reactie komen. Je kans op meerlingen loopt namelijk op, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. 90% van de vrouwen krijgt door deze behandeling weer een eisprong.
  3. Een derde medische mogelijkheid is een kijkoperatie. Hierbij worden een aantal kleine follikels aan de rand van de eierstokken weggebrand, zo bestaat de kans dat er weer een eigen cyclus ontstaat. Het resultaat is echter niet te voorspellen en maar tijdelijk.
Overleg met jouw huisarts welke behandeling het beste is voor jou. IVF of ICSI Lukt bovenstaande helaas niet, dan is er gelukkig nog een andere manier voor jou om tóch een kind te krijgen: IVF. Hierbij worden de eicellen en zaadcellen buiten het lichaam samengebracht. De bevruchte eicellen worden vervolgens teruggeplaatst in de baarmoederholte. Mocht dit niet lukken, dan kan nog ICSI geprobeerd worden: een bijzondere vorm van IVF waarbij maar één zaadcel gebruikt wordt die rechtstreeks geïnjecteerd worden in het plasma van de eicel. Heb je PCOS en wil je graag zwanger raken? Dan kun je dus meteen aan de slag om jouw vruchtbaarheid te versterken. Er zijn veel mogelijkheden voor je, dus blijf vooral positief!