LaLieLoe - Born to be Wild

Mag ik paracetamol slikken als ik zwanger ben?

Mag ik paracetamol slikken als ik zwanger ben?

Hoofdpijn, buikpijn of een griepje als je zwanger bent is geen pretje. Je wilt je snel beter voelen. Maar mag je paracetamol nemen als je zwanger bent?

Paracetamol nemen als je zwanger bent

Als je zwanger bent, kun je het beste terughoudend zijn met het gebruik van medicijnen. Pijnstillers en andere medicijnen kunnen namelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor je ongeboren kindje. Ben je ziek of heb je koorts of erge last van zwangerschapskwaaltjes en moet je echt iets innemen? Dan is paracetamol het meest veilige middel om te gebruiken. Je mag maximaal zes tabletten van 500 mg per dag nemen voor maximaal vijf dagen. Bespreek met je huisarts of verloskundige of het in jouw situatie oké is om paracetamol te slikken als je zwanger bent. Slik altijd de laagst mogelijke dosis paracetamol voor de kortst mogelijke tijd als je zwanger bent.

Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo’s

Paracetamol met coffeïne

Coffeïne kan ervoor zorgen dat je baby een laag geboortegewicht krijgt. Dit verhoogt het risico op gezondheidsproblemen van je kindje. Ook kan te veel coffeïne een miskraam veroorzaken. Dus laat die latte’s en paracetamolletjes met coffeïne staan. Het is namelijk dezelfde stof.

Paracetamol tegen koorts

Koorts kan gevaarlijk zijn voor jou en je kindje als je zwanger bent. Het is daarom belangrijk om koorts zo snel mogelijk te laten zakken. Dit kan door het innemen van paracetamol. In dit geval is het risico dat er iets met jou of je kindje gebeurt door de koorts groter dan het risico op bijwerkingen van paracetamol.

Onderzoek naar gevolgen van het gebruik van paracetamol

Er zijn onderzoeken gedaan naar de effecten van het gebruik paracetamol tijdens de zwangerschap. Een aantal onderzoeken laten een relatie zien tussen het slikken van paracetamol als je zwanger bent en gedragsproblemen bij kinderen. Echt bewezen is het echter niet. Het advies blijft dan ook om – indien echt nodig - paracetamol te nemen als je zwanger bent . Bij het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap moet het risico op bijwerkingen altijd worden afgewogen tegen de ernst van de klachten voordat je iets inneemt.

En andere pijnstillers dan?

Medicijnen die ibuprofen, diclofenac, naproxen en acetylsalicylzuur (aspirine) bevatten, zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s). In de eerste helft van de zwangerschap is het niet verstandig om deze te gebruiken, tenzij het uitdrukkelijk wordt voorgeschreven door een arts. Door het slikken van NSAID’s neemt de kans op een miskraam toe. Ook kan je kindje hartafwijkingen of een open buikje krijgen (gastroschisis). In de tweede helft van de zwangerschap wordt het helemaal afgeraden om NSAID’s gebruiken. Het kan weeën afremmen waardoor je weer andere medicijnen nodig zou kunnen hebben om je bevalling op gang te laten komen. Bij je kindje kunnen ook verschillende serieuze gezondheidsproblemen optreden. Wil je in een overzicht zien welke andere medicijnen je wel of niet kunt nemen voor verschillende kwaaltjes? Check dan dit overzicht van pregnant.nl.

Pijnstilling zonder medicijn

Oké, paracetamol wordt als veilig gezien, maar alle risico’s uitsluiten kan men niet. Dus hier een aantal manieren om milde pijn te verlichten zonder medicijnen. Dit geldt niet voor koorts, want daar moet je zo snel mogelijk iets aan doen.
  • Neem een warm bad of warme douche
  • Gebruik een warmwaterkruik (niet te heet)
  • Masseer de pijnlijke plek (Masseer niet je onderrug tijdens je zwangerschap)
  • Rust uit en zorg voor ontspanning
  • Rustig bewegen, eventueel buiten
  • Zoek afleiding
Lukt het met deze tips niet om je beter te voelen? Bespreek met je arts of verloskundige wat voor jou de beste oplossing is en of je paracetamol mag innemen. Lees ook altijd de bijsluiter voor je iets inneemt. Maak zelf thuis echo’s

Hypnobirthing
is een natuurlijke methode die helpt bij pijnbestrijding ook al tijdens je zwangerschap. Buikpijn of erg misselijk? Lees hoe het komt en wat je eraan kunt doen.