Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Schwanger ungewollt und ungeplant! Was tun?

Onverwacht zwanger, wat nu?

Onverwacht zwanger, wat nu?

Ja, ook jou kan het overkomen. Je bent onverwacht zwanger geraakt, je schrikt je dood. Je kindje is niet per definitie ongewenst, maar je hebt even tijd nodig om dit te verwerken. Hoe ga je om met een ongeplande zwangerschap?

Zoveel mogelijkheden tegenwoordig qua anticonceptie: condooms, spiraaltjes, NuvaRing, de pil enzovoort. Toch gebeurt het nog zeer regelmatig dat vrouwen onverwacht zwanger raken. Een ongelukje zit in een klein hoekje, dat blijkt telkens weer. Een pil vergeten, natuurlijke anticonceptie, m.a.w. niet vrijen als je vruchtbaar bent, maar er toch een dagje naast zitten. Een ondoordachte dronken avond, een verlopen of gescheurde condoom. En daarnaast weet je zelf: geen elke vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Yep, soms glipt een spermacel er gewoon tussendoor. En het kan in principe iedereen overkomen. Ja, iedereen, ook jou dus.

Hoeveel mensen worden onverwacht zwanger?

Nederland behoort tot één van de landen met het laagste abortuscijfer ter wereld. Toch zijn er in Nederland ook 1 op de 5 vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest. In 68% van de gevallen was die zwangerschap ongewenst. Dat is niet niks. Daarom heeft de overheid tot en met 2021 dan ook €53 miljoen beschikbaar gesteld om dit aantal tegen te gaan met bijvoorbeeld betere voorlichting. Maar ook om de ondersteuning te verbeteren (bijv. keuzehulpgesprekken). Ben jij dus ongepland zwanger geraakt? Dan ben je zeker niet alleen. Zit je met je handen in het hoofd? Ga het niet alleen door. Is er iemand in je familie of een vriendin waar je het mee kan bespreken? Dit kan fijn zijn! Vind je het lastig om het er over te hebben met een bekende? Er zijn zat organisaties die jou kunnen helpen met dit lastige besluit. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Siriz, Sense of FIOM, allemaal specialisten in onbedoelde zwangerschap.

Welke keuzes heb ik?

Een besluit nemen over je zwangerschap kan heel moeilijk zijn. In een korte periode moet je bedenken wat je wil. Soms weet je het meteen, soms twijfel je. Er komt een kindje aan die zorg en liefde nodig heeft. Allereerst is het natuurlijk belangrijk er goed over na te denken wat het beste is voor jou en jouw baby. Soms is het niet mogelijk de zorg zelf op je te nemen, om welke reden dan ook. Je kan denken aan abortus (indien nog mogelijk), pleegplaatsing – zodat je toch een rol kan spelen in het leven van je kind, of je baby afstaan ter adoptie. Natuurlijk kun je ook besluiten voor je kindje te gaan en moeder te worden!

Keuzegesprekken

Heb je moeite met het maken van een beslissing? De Online keuze-oefeningen van Foim kunnen je verder helpen. Ook is het mogelijk te gaan voor een face to face gesprek. Tevens biedt Siriz gratis keuzegesprekken aan. De mogelijkheden en gevolgen van jouw mogelijke besluit worden op een rijtje gezet, om zo meer inzicht te krijgen in de situatie. Wat zegt je gevoel, wat zegt je verstand? Spreken ze elkaar tegen? En hoe verandert de rest van je leven als je de keuze maakt, je relatie bijvoorbeeld, of je school, werk en financiële situatie? Maak je eigen keuze; eentje waar je blijvend achter kan blijven staan. Niemand kan, of mag, jou vertellen wat je moet doen, je omgeving en hulpverleners kunnen je alleen ondersteunen in het besluit dat je zelf moet maken.

Je besluit de baby te houden. Wat nu?

Je hebt besloten je baby te houden. Er komt een hoop op je af. Om te beginnen kan het zijn dat je het je partner, of de vader, nog niet verteld hebt. Geen partner in het spel, dus zwanger & single? Ook dat komt helemaal goed! Schuldgevoel Het kan zijn dat je rondloopt met een schuldgevoel als je niet 100% blij kan zijn met je zwangerschap. Het hoort immers iets moois te zijn, een privilege. Er zijn genoeg vrouwen die graag kinderen willen, maar bij wie het niet lukt of er veel moeite voor moeten doen. Bij jou is het ongepland. En eerlijk is eerlijk. Écht blij, ben je er niet mee. Je voelt je schuldig, je bent bang, boos, verdrietig; ook al probeer je dat gevoel weg te stoppen. Toch heeft het geen zin het gevoel weg te stoppen. Ze zeggen niet voor niks dat je iets pas echt kan verwerken, als je het toelaat. Het heeft nou eenmaal tijd nodig om te wennen aan het feit dat je leven overhoop wordt gegooid. Dus accepteer je gevoel, voel je vooral niet schuldig en geef het tijd. Ook jij bent straks in de wolken als jouw kleine in je armen ligt!

Je voelt je extra verbonden na het zien van je kleine!

Maak zelf thuis echo’s
Genieten Ze zeggen dat je moet genieten van een zwangerschap. Het is immers een bijzondere tijd. Toch zit dat genieten er echt niet in voor jou. Je baalt nog altijd (een beetje) en dan heb je dat lichaam… Alles is zo zwaar, je bent misselijk, hebt buikpijn en nog honderd andere kwaaltjes. Je kan er niks aan doen, en denkt aan hoe de maanden eruit hadden gezien als je nu niet zwanger zou zijn. Zo veel relaxter; een normaal lichaam zonder dat je over je eigen voeten struikelt. Zonder ál je spullen steeds kwijt te raken en alles te vergeten. En dan die hormonen…. Nee, je humeur is niet al te best de afgelopen tijd. Die mensen die tegen je zeggen dat je moet genieten, wil je soms ook iets aandoen. Want, HOE DAN? Als het helpt: ook hierin ben je niet alleen. Er zijn meer dan genoeg vrouwen (ook bij gewenste zwangerschappen) bij wie de zwangerschap niet voelt als een zegen. Niet als een bijzondere tijd, maar vooral een hele zware. Je voelt je niet jezelf en wil de tijd vooruit spoelen. Je wil die baby eruit!!! Tijd We zeiden het al eerder. Maar geef het tijd! Je kan niet verwachten dat je ineens in de wolken bent als je ongepland zwanger bent. Je hebt tijd nodig om te wennen aan het idee dat je (weer) een baby krijgt. Het kan maanden duren, het fijne gevoel kan zelfs pas komen zodra de baby er is. Het voelt nu misschien niet als een cadeautje, maar over een tijdje zul je dankbaar en zielsgelukkig zijn met je kleine! Tot die tijd, kun je je alleen maar goed voorbereiden op het ouderschap en de bevalling. En jezelf genoeg rust gunnen om de zwangerschap zo goed mogelijk door te komen. Lees je in, regel alle babyzaken (opvang, werk, verzekeringen), maak de babykamer klaar, haal babykleertjes, denk na over de naam, laat een pretecho maken voor extra verbondenheid met je baby. Je zal zien dat het moedergevoel steeds meer begint te borrelen. Wil jij weten wat er allemaal op je afkomt nu je net zwanger bent? Bekijk dan: ‘Ik ben zwanger, wat nu?’ Rust en ontspanning nodig? Check dan deze Netflix & Chill voor mommy’s-to-be.