LaLieLoe - Born to be Wild
Incinta, ma con il ciclo. Com’è possibile?

Ongesteld en toch zwanger

Ongesteld en toch zwanger

Ongesteld en toch zwanger: hoe kan het?

Zwanger en ongesteld: dat kan toch helemaal niet! Toch lijkt het soms echt alsof je menstrueert. Het kan zijn dat je hierdoor niet doorhebt dat je zwanger bent, het niet gelooft of je onzeker voelt. Hoe kan het dat je zwanger bent en toch ongesteld bent?

Om te beginnen is het inderdaad niet mogelijk, zwanger en ongesteld zijn tegelijk. Dit wil echter niet zeggen dat je op dit moment niet zwanger bent, want bloedverlies tijdens je zwangerschap is vrij normaal. Ook kun je last hebben van zwangerschapskwaaltjes, waardoor het lijkt alsof je gewoon ongesteld bent.

Ongesteld zijn

Waarom je niet ongesteld en zwanger tegelijk kan zijn, is heel simpel. Je menstruatie begint met een eisprong, ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt. Het baarmoederslijmvlies van je baarmoederwand wordt dikker. Wordt de eicel niet bevrucht, dan daalt het oestrogeen- en progesterongehalte in je lichaam en stoot jouw lichaam het baarmoederslijmvlies af: je menstruatie. Is de eicel wel bevrucht, dan stijgt het oestrogeen- en progesterongehalte en wordt het slijmvlies niet afgestoot. De eicel kan zich innestelen in de laag baarmoederslijmvlies. Je bent zwanger! En je kan dus nooit ongesteld en zwanger tegelijk zijn.

Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo’s
Menstruatieachtige pijn Wat is er dan wel aan de hand? Om te beginnen is er een hoop aan de hand in jouw lichaam. Al die hormonen en een veranderend lichaam. Je kan last hebben van een menstruatieachtige buikpijn of krampen: een scherpe stekende/zeurende pijn ter hoogte van het schaambot. Dit wordt meestal veroorzaakt door de groei van de baarmoeder en het overrekt raken van de korte banden. Het komt vooral in je vroege zwangerschap voor en als je moe bent. Het is een naar gevoel, maar is vaak een goed teken: een teken van groei. Later in de zwangerschap kan de pijn naar de zijkant trekken, naar de lange banden. Ook kan een zeurderige pijn in de onderbuik wijzen op een urineweginfectie. Heb je naast die pijn ook een branderig gevoel bij het plassen, of moet je vaak plassen? Ga dan even langs je huisarts. Het kan ook zijn dat je last hebt van een andere soort buikpijn, hoofdpijn, rugpijn of misselijkheid, net zoals tijdens je menstruatie. Maar nee, je bent niet ongesteld, je bent zwanger. Het hoort erbij. Is de pijn te heftig en onverdraaglijk? Bel dan gauw je huisarts of verloskundige.

Bloedverlies en zwanger

Het is logisch dat je schrikt als je bloedverlies hebt. Toch is het vaak meestal heel onschuldig. Zeker als je geen last hebt van buikpijn. Bloedverlies kan de volgende onschuldige oorzaken hebben: Pseudo-menstruatie Je verliest bloed op momenten waarop je normaal ongesteld zou worden. Meestal iets minder bloed dan tijdens een normale ongesteldheid. Je lichaam heeft blijkbaar nog niet helemaal door dat je zwanger bent. Blijft de pseudo-menstruatie elke maand terugkomen? Ga dan langs je huisarts of verloskundige. Innestelingsbloeding In de eerste weken van je zwangerschap, graaft je bevruchte eicel zich in de baarmoederwand in om zich te nestelen om verder te groeien. Hier kan een beetje bloed bij vrijkomen. Het bloeden houdt niet lang aan, ook is het maar een beetje. De innestelingsbloeding is een goed teken, het betekent dat je zwangerschap nu echt gaat beginnen. Randbloeding placenta De randen van je placenta zitten vast aan de baarmoederwand. Groeit je baarmoeder, dan wordt de placenta meegetrokken, waardoor er spanning op kan komen te staan. Kleine vaatjes in de randen kunnen scheuren, waardoor je wat bloed verliest. Het komt voornamelijk voor aan het begin van je zwangerschap en is totaal onschuldig. Blaasontsteking Een blaasontsteking komt veel voor bij zwangere vrouwen. Heb je naast een beetje bloed in je urine, ook een zeurderig gevoel in je onderbuik? En misschien ook een brandend gevoel bij het plassen? Het kan zijn dat je een blaasontsteking hebt. Lees er meer over. Aambeien Ook dit komt veel voor bij zwangere vrouwen. Aambeien zijn gezwollen bloedvaten bij je anus. Tijdens het poepen kunnen ze openbarsten, waardoor er een beetje bloed vrijkomt. Niks aan de hand dus. Seks Bloedverlies na de seks? Je partner kan je baarmoedermond geraakt hebben. Deze is in een zwangerschap extra doorbloed en de huid is dunner, waardoor je ook sneller bloed verliest. Dit kan helemaal geen kwaad. Onbekende oorzaak Vaak wordt geen oorzaak gevonden voor bloedverlies tijdens een zwangerschap. Op de echo is niks te zien en de baby ontwikkelt zich zonder problemen.

Zwanger? Hij voelt zich betrokken en jij voelt je begrepen. Ontdek de Babywatcher.

Maak zelf thuis echo’s

Minder onschuldige oorzaken bloedverlies

Helaas zijn er ook minder onschuldige oorzaken van bloedverlies. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap In ongeveer 1% van de zwangerschappen nestelt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar er buiten. In de eierstokken bijvoorbeeld. In 80% van de gevallen is er sprake van bloedverlies, maar dit gaat gepaard met hevige buikpijn en andere klachten. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet zo snel mogelijk verwijderd worden, omdat er ernstige complicaties kunnen optreden. Miskraam Bloedverlies dat steeds erger wordt, en gecombineerd met hevige buikkrampen, is meestal geen goed teken helaas. Heb je pijn en bloedverlies tegelijk? Heb je veel bloedverlies of neemt je bloedverlies toe? Bel direct je verloskundige!

Geruststellen verloskundige

Heb je last van bloedverlies of menstruatieachtige klachten en maak je je zorgen? Bel je verloskundige. Zij kan jou waarschijnlijk gerust stellen of overgaan tot onderzoek. Via een in- of uitwendige echo (vanaf zes weken) kan gezien worden of het hartje nog klopt en kan gekeken worden of er bijzonderheden te zien zijn, waar jouw klachten vandaan kunnen komen. Last van bruine afscheiding? Dit kan het betekenen.

Maak zelf echo’s thuis op de bank met de Babywatcher!

Je kunt gemakkelijk en wanneer je maar wilt naar jouw kindje kijken.

Maak zelf echo’s thuis op de bank met de Babywatcher!

Je kunt gemakkelijk en wanneer je maar wilt naar jouw kindje kijken.