LaLieLoe - Born to be Wild
Dolori addominali in gravidanza: cosa sono e come combatterli?

Bandenpijn in de zwangerschap

Bandenpijn in de zwangerschap

Bijna elke zwangere vrouw krijgt er last van: bandenpijn. Dacht je blij te zijn even niet te menstrueren, heb je tóch last van die rottige buikkrampen. Bandenpijn, wat is het, en wat kun je eraan doen?

Soms wordt het, aan het begin van de zwangerschap, ook wel verward met een menstruatie, maar zwanger zijn én ongesteld zijn, dat kan toch helemaal niet? Nee, nee, nee, dat klopt. Maar een menstruatie-achtige pijn, dat kun je wel krijgen. En dat is bandenpijn.

Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo’s

Waarom heb ik bandenpijn?

Een baarmoeder zit met banden aan de bekken vast. Zodra je zwanger bent, begint de baarmoeder te groeien, waardoor er druk op de banden komt te staan en ze uitrekken. Dit geeft een zeurende, stekende pijn. Gelukkig kan dit helemaal geen kwaad en hoort het (helaas) weer gewoon bij een zwangerschap.

Hoe weet ik dat het bandenpijn is wat ik voel?

In je zwangerschap voel je zo veel verschillende dingen. Zo veel zwangerschapskwalen en verschillende soorten buikpijn. Hoe kun je de bandenpijn herkennen hier tussen? Het is dus een zeurende en/of stekenpijn rond het schaambot. Die stekende pijn strekt vaak door naar de onderrug, naar je vagina en je schaamlippen. Vervelend hè! Vaak ontstaat het na een plotselinge of intense beweging. Bijvoorbeeld na het opstaan, bukken, sporten, hoesten, niezen of na een orgasme. Ook komt het eerder voor bij een volle blaas en voel je het als je baby zich omdraait of flink beweegt in de buik.

Vanaf wanneer komt het voor?

Het kan al vrij snel in je zwangerschap voorkomen. Zeker als het niet jouw eerste zwangerschap is en je buikspieren hierdoor al wat slapper zijn. Meestal komt bandenpijn echter pas voor vanaf week 20 ongeveer. Dan begint de baarmoeder namelijk erg snel te groeien, waardoor er veel druk op de banden komt te staan. De bandenpijn kan de rest van je zwangerschap aanwezig blijven, en zelfs nog na de bevalling. Want ook dan staat er veel druk op de banden, omdat de baarmoeder ineens op en neer beweegt in je buik nu er geen baby meer in zit.

Wat kan ik eraan doen?

Kleine kans dat het je lukt de bandenpijn te voorkomen, maar de pijn verlichten, is gelukkig wel mogelijk. Dus let op het volgende:
  • Je houding. Laat je buik niet hangen, sta recht en span regelmatig je buikspieren aan.
  • Laat het zware werk aan anderen over. Tillen, bukken en andere zware dingen.
  • Sporten is goed, maar doe het niet te intensief. Zwemmen, yoga, zwangerschapsbootcamp. Zoek een sport die goed voelt, ga niet te lang door en doe niks tegen je gevoel in.
  • Probeer geen plotselinge bewegingen te maken. Soms is dit natuurlijk onvermijdelijk, als je hoest of niest bijvoorbeeld. Voel je het aankomen? Ondersteun dan je buik met beide handen.
  • Neem genoeg rust, want vermoeidheid kan de pijn verergeren. Een goede reden voor wat Netflix & Chill voor jou als mommy to be.
  • Warmte kan de pijn verminderen. Neem dus een warme kruik mee naar bed, ga lekker in bad of stap onder de warme douche om de pijn te verminderen. Jouw handen, of die van je partner, op je buik leggen, kan ook al een verschil maken.
  • Als bovenstaande niet genoeg helpt, is er nog een mogelijkheid voor je om de pijn te verlichten: een steunbroekje. Zoals de naam al zegt, steunt het je buik en rug. Dus ook als je rugpijn hebt, kan dit helpen. Je kan ze overal vinden/bestellen. Hema, Carriwell, Prénatal en noem maar op.

Zwanger? Hij voelt zich betrokken en jij voelt je begrepen. Ontdek de Babywatcher.

Maak zelf thuis echo’s
Ben je er wel klaar mee en wil je de bevalling opwekken? Dat doe je zo!